De zonnepanelen die u op het dak laat installeren dienen de maandelijkse energiekosten te verlagen. U kunt daarnaast ook gebruik maken van de saldering regeling voor uw opgewekte energie die u zelf niet gebruikt maar terug levert aan het net. Het is interessant om hierbij uit te rekenen hoe snel u de zonnepaneleninstallatie heeft terugverdient.Om u te helpen bij deze berekening worden hieronder stappen getoond waarmee u makkelijk de terugverdientijd van uw zonnepaneleninstallatie kunt achterhalen. Het bestaat uit drie stappen;

  1. De startinvestering.
  2. De levensduur van de onderdelen.
  3. De investering terugverdienen.


Terugverdientijd


1. De startinvestering.

De eerste investering die u doet in uw zonnepaneleninstallatie bestaat uit de totale kosten van de aanschaf van de verschillende onderdelen en de installatiekosten. Dit zijn de hoogste kosten die u zult hebben voor uw zonnepaneleninstallatie en het is belangrijk alle kosten hierbij mee te rekenen zoals; zonnepanelen, omvormer, toebehoren en installatie. Het is mogelijk een grote besparing te doen op de startinvestering door de installatie van uw zonnepanelensysteem zelf te verzorgen. Als particulier kunt u daarnaast ook nog van de BTW-teruggaven voor zonnepanelen gebruik maken.


2. De levensduur van de onderdelen.

Naast de startinvestering komen er gedurende de periode dat u gebruik maakt van uw zonnepaneleninstallatie nog extra kosten bij, dit zijn voornamelijk de vervangingskosten van losse onderdelen van de installatie.
Het is verstandig om de levensduur van de verschillende onderdelen van uw zonnepaneleninstallatie te achterhalen, dan weet u exact wanneer de onderdelen aan vervanging toe zijn en zult u onaangename verrassingen voor zijn. De levensduur van de onderdelen van de zonnepaneleninstallatie verschillen, zo functioneren omvormers gemiddeld 10 jaar en zonnepanelen minstens 25 jaar. Dit is belangrijk om mee te nemen in de kosten voor uw zonnepaneleninstallatie omdat het van invloed is op de terugverdientijd.


3. De investering terugverdienen.

Nu alle kosten van uw zonnepaneleninstallatie bekend zijn kunt u uitrekenen wanneer u deze heeft terugverdient. Dit doet u door allereerst de verwachte opbrengst van de zonnepanelen per jaar te berekenen, dit is te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met de Wattpiek die zij ieder opleveren. Wanneer u de jaarlijkse opbrengsten weet kunt u nagaan in welk jaar u de volledige zonnepaneleninstallatie heeft terugverdient. Om dit te berekenen trekt u de jaarlijkse opbrengst van de totale onkosten af.


Door middel van uw zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld de buitenverlichting s'avond laten branden op de energie die er gedurende dag is opgewekt, dit door middel van salderen, hiermee kunt u bijvoorbeeld de tuinverlichting als het waren gratis laten branden.


Op de volgende pagina wordt een voorbeeld van de terugverdientijd getoond: ‘’Besparen Verdienen Zonnepanelen’’


Partner

Zonnepanelen offerte